2009 m. spalio 3 d., šeštadienis

Apie Praktiką MU

Tango praktika (practica) - taip vadinamas renginys, skirtas tango šokio praktikavimuisi. Skirtingai nuo milongos, socialinio tango šokių vakarėlio, kuriame paprastai galioja tam tikros taisyklės, tarp kurių yra draudimas milongose mokyti ar mokytis šokti, praktikos yra skirtos būtent mokymuisi šokti ir jose nėra iš esmės jokių specialių socialinių reikalavimų partnerių kvietimui, šokimui ir šiaip elgesiui. Praktikose paprastai lankosi ir labiau patyrę žmonės ar profesionalūs mokytojai, kurių visada galima paklausti patarimo šokio klausimais. Kadaise Buenos Airėse praktika turėjo dar kitą prasmę, tačiau šiuolaikinės tango praktikos Europoje yra kažkas tarpinio tarp tango pamokos ir milongos. Lankytis praktikose yra būtina jūsų tobulėjimui: nei pamokos, nei milongos neužpildys spragos.

Muzikinę Tango Praktiką organizuoti pradėjome 2009 m. pradžioje. Po tam tikros pertraukos vasarą, praktika vėl vyksta rudenį kiekvieną trečiadienį nauju pavadinimu Practica MU. Pavadinimas buvo suteiktas nusižiūrėjus į Practica X ir Practica H bei pagal žodį "MUzika" :-)

Kodėl gi taip yra sureikšminama muzika? Juk, atrodo, šiaip ar taip muzika yra visur, kur yra tango, tai kam gi ją taip akcentuoti ?

Pradinis motyvas organizuoti praktiką buvo noras ir net poreikis susipažinti su tango muzika giliau: mat pradėjęs aktyviai DJ-auti milongose, supratau būtinybę perklausyti didelį kiekį tango muzikos ir įvertinti jos tinkamumą tango šokimui (svarbi DJ-aus taisyklė - know your music ! ). Praktika tam idealiai tinka. Suprantama, kas galės paneigti, kad tarp motyvų organizuoti šią tango praktiką, buvo ir natūralus instinktas turėti vietą ir laiką, kurioje gali įgyvendinti savo idėjas :-).

Tačiau vis dėlto pagrindinis motyvas yra šviečiamasis. Practica MU kelia sau tikslą supažindinti žmones su geriausia šokimui skirta tango muzika ir ugdyti tango šokėjų muzikalumą pagal šimtametės tango tradicijos principus.
Kažkuria prasme tai yra bandymas taisyti pagal kažkokius kitokius principus susiformavusį (arba nesusiformavusį) skonį. Noriu, kad žmonės suprastų ir vertintų tango muziką, kad susirastų savo mylimus tango orkestrus, kad suprastų kas yra gera ir kas yra bloga muzika milongose. Ir kad surastų tą tango jausmą, kuriuo norėtų pasidalinti su savo partneriu.

Kiekvienoje Praktikoje MU paskelbiu tango orkestrus, kurių muzika bus grojama. Štai praėjusį trečiadienį buvo grojama Rodolfo Biagi ir Aníbal Troilo muzika. Tikiuosi toks muzikos sureikšminimas paskatins tango šokėjus daug giliau įsiklausyti į ją. O taip darant pastoviai, nejučia pasikeis pats šokimas, muzikos interpretavimas, santykis su partneriu - tiesiog viskas. Nes negali nepasikeisti: juk tango muzikoje yra įkoduotas tango jausmas...

(tango muzikos svarbumo temą pratęsiu kituose postuose)

4 komentarai:

  1. Linkejimai Praktikai MU nuo Praktikos H!

    Mikas

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mielai apsilankyciau kada nors Praktikoje H :-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sakyčiau, šitos praktikos yra pats geriausias edukacinis projektas, kurį yra turėjusi mūsų tango bendruomenė. Ir manau, kad kitos bendruomenės tokių "projektų" mums nuoširdžiai pavydi. Ačiū už kruopščiai parenkamą muziką ir intro - jis yra išties labai vertingas. Iki šiol prisimenu praktiką, skirtą Donato muzikai - gėda (?) prisipažinti, bet prisipažinsiu, kad tikrai gėda, kad nežinojau tokio puikaus kompozitoriaus!

    Bet net ir ne tame esmė. Esmė ta, kad šių praktikų įtaka yra kur kas didesnė, nei kas galėjo įsivaizduoti - tai tampa ypač akivaizdu žiūrint į žmones, šokančius milongoje ;)

    Toliau taip, Evaldai!

    AtsakytiPanaikinti
  4. aciu uz gera zodi :-)
    siaip apie kompozitorius, orkestrus, ju istorijas ir siaip tango muzikos subtilybes zino labai nedaug kas, todel geda nera adekvatus jausmas. Musu bendruomeneje rimtu ekspertu nera is viso, na nebent Rolandas, kuris kaskart mane pribloskia savo brandziu skoniu ir tango muzikos ismanymu.

    AtsakytiPanaikinti