2009 m. lapkričio 3 d., antradienis

Apie Madridą su nukrypimais nuo temos

Tiesa sakant, pagrindiniai keturių dienų vizito Madride tikslai buvo visai ne tangiški: turėjau verslo tikslų, kurie buvo harmoningai suderinti su pirmuoju visos šeimos sąskrydžiu ne Lietuvoje :-) Tačiau koks gi tanguero praleis progą aplankyti vietines milongas svetimame mieste, kur tas miestas bebūtų! Juolab vakarai ir naktys priklauso tau, o ko jau ko, bet milongų virš 3 mln. gyventojų turinčiame Madride yra pakankamai: kartais po tris-keturias kasdien. Taigi, ką veikti vakarais klausimų nekilo.

Tango gyvenimas yra vis kitoks skirtingose šalyse ir miestuose. Jis skiriasi tango kultūros branda, milongų įpročiais, vyraujančia šokio stilistika, požiūriu į muziką. Galų gale įspūdžiai priklauso nuo asmeninių lūkesčių ir skonių, o viską dar labiau paįvairina ponas atsitiktinumas: juk įspūdis priklauso ir nuo to, kaip ir kur pataikysi. Kas vienam žmogui vienu metu atrodo neįdomu, kitam žmogui kitu metu gali sukelti ekstazę.

Pvz prieš važiuojant teko girdėti gana skeptiškų atsiliepimų apie Madrido tango gyvenimą.
O man, tiesa sakant, Madrido milongos paliko geriausią įspūdį iš viso, ką teko iki šiol patirti Europoje. Ką žinai, gal tiesiog taip pataikiau. O galbūt todėl, kad ten milongose "daug argentinietiškos išvaizdos senukų" (pasak vienos lietuvės tangueros). Nesu buvęs Buenos Aires, bet tuos milongueros įsivaizduoju būtent tokius, kokius mačiau Madride. Pasirodė, kad taip ir yra: aplankytose Madrido milongose teko matyti daug 60+ metų vyrų, ispaniška dvigubą "L" tariančių kaip "ž" (argentinietiškai), o ne kaip "j" (kastilietiškai). Bet ką aš čia šneku, juk aš su tais vyrais beveik nesikalbėjau, tegul apie tai rašo kartu buvusi mano žmona :-)) Kai pagalvoji, juk iš tiesų tango turistų įspūdžiai labai priklauso nuo turisto lyties: mat vyrai bendrauja daugiausia tik su moterimis, o moterys - su vyrais. Tai tarytum du skirtingi ir beveik nesikertantys patirties sluoksniai, skirtingas požiūris į tą patį dalyką, skirtingas dalyvavimas. Jeigu savojoje tango bendruomenėje visi pažįsta vieni kitus, tai pravažiuojantis tanguero/-a daugiausiai bendrauja su priešinga lytimi, nes su kitais dažniausiai tiesiog neužtenka laiko (ir progų) susipažinti.

Madrido milongas, kurias teko aplankyti apibūdinčiau kaip "brandžias". Tam, kad paaiškinčiau ką laikau "brandumu", pradėsiu nuo paaiškinimo ką laikau "nebrandumu".

"Nebrandžiose" milongose muzikos meditavimas šokyje nėra svarbiausias tikslas, žmonės sau susikuria linksmybę kitaip. Tai arčiau prie "šiaip vakarėlio" žanro. Vakarėliuose žmonės šiaip gerai leidžia laiką, bendrauja, flirtuoja, kvatojasi, eksperimentuoja šokio aikštelėje ir t.t. O jeigu šalia visko tai dar ir pvz. Helloween'as, tai apsirengia ir elgiasi kaip nors atitinkamai tai temai. Tai dažnai vadinama progine/karnavaline milonga, nors iš tiesų tai nėra jokia milonga, o visai kitas žanras (visai, beje, linksmas), kuriame tango dalyvauja, tačiau nėra pagrindinis dalykas. "Nebrandžioje" milongoje tango tėra (svarbus) priedas prie kitų pasilinksminimų.

Madride buvome kaip tik per Helloween'ą, tačiau milongose to visai nesimatė, nerimstantis naktinis šventinis karnavalas liko gatvėje ir neperžengė milongos slenksčio. Garbė Madridui! Milongų brandumas pasireiškia tuo, kad jose susirinkę žmonės gerai supranta žanro ribas ir jas labai vertina. Mūsų aplankytose Madrido milongose stilius atsispindėjo muzikoje, šokyje ir žmonių elgesyje. Daugelis ten besilankančių žmonių yra vyresni, ypač vyrai. Kaip jau minėjau, daug iš jų yra argentiniečiai (re)emigrantai, matyt jie ir užduoda toną.

Milongų brandumą galima vertinti ir pagal požiūrį į tango turistes jose. "Nebrandžiose" milongose tango turistė gali tikėtis pasisekimo tik jeigu ji yra jauna/patraukli ir šoka bent jau pakenčiamai. Kita vertus, "brandžioje" milongoje dažnokai tango turistė irgi gali nesulaukti dėmesio, net ir tuo atveju jeigu ji ir puikiai šoka. Nes niekas nežino, kad ji gerai šoka! Bet užtenka tik kam nors ją "pademonstruoti" kitiems milonguerams ir gerai šokanti moteris iškart tampa visų dėmesio objektu. Buvo gražu pasižiūrėti, kaip mano žmona buvo kviečiama pačių argentiniškiausių vyrų Madrido milongose! Ir ne vieną kokį kartelį, o kiekvienoje aplankytoje milongoje kiekvienas jautė pareigą ja pakviesti bent po kartą (nemažai milonguerų lankėse visose milongose, kuriose buvome). Net pavydas paėmę dėl tokio "fan klubo" :-))) Taigi, pagrindinis tango turistės rūpestis atėjus į Madrido milongą yra būti "pademonstruotai". Toliau viskas vyks kaip sviestu patepta.

Moteriškoji Madrido milongų dalis yra įvairaus amžiaus, bet kaip žinia tango pasaulyje amžiaus vidurkis visais atvejais yra ne mažesnis nei 30-35 metai. Bet geriausios šokėjos aplankytose Madrido milongose buvo 45-55 metų amžiaus moterys, daugiausiai ispanės (nors teko sutikti ir keletą prancūzių). Suprantama, tai ne ta amžiaus kategorija, kuomet visas vakaras praleidžiamas flirtuojant ir krečiant pokštus. Vietoj to vakaras praleidžiamas šokant ir klausantis muzikos. O kaip tos moterys šoka! Vyrauja Buenos Aires stiliai, dažniausiai glaudus arba "salon" stiliaus apsikabinimas, subtilus ritminis muzikos interpretavimas, žodžiu tikras tango. Ir jokio ten "distancinio valdymo", jokių gancho ir aplinkiniams pavojingų boleo (tiesa buvo keletas nuevistų, bet jie buvo begineriai). Beveik visos moterys, su kuriomis teko šokti, šoko puikiai ir buvo lengvos lyg pūkas, nepriklausomai nuo kompleksijos. Bendrai, visi žmonės Madrido milongose šoka labai labai muzikaliai.

Dėl muzikos, tai, deja, kaip ir daug kur Europoje, Madride neverta ieškoti tobulumo. Čia nevisada laikomasi tandų struktūros ir kortinų. Iš mano trijų aplankytų milongų tik vienoje (La Milonga Del Centro) buvo griežtai laikomasi tandų ir grojamos kortinos. Kitose kortinos buvo grojamos tik kartais (neprognozuojamai), tandos neaiškios, kartais būdavo net keturios milongos ar valsai iš eilės. Esu pastebėjęs dar kituose Europos miestuose, kad vietiniai tame nemato problemos, matyt susikuria tam tikrus socialinius kodus kada kviesti, kada pasakyti "ačiū" ir t.t. Bet tie vietiniai kodai nežinomi atvykusiems tango turistams ir jiems tai yra problema, ypač vyrams. Nes niekas nenori atsidurti situacijoje, kai pakvietęs damą šokti lyrinio tango, sekančiu gabalu gauna greitą milonga arba vėlyvą Pugliese. Arba po keturių tango išgirsti gracias, nors nesant kortinos štai jau nusiteikei šokti penktą. Niekur nenaudojamas cabeceo, tiesiog prieinama ir pakviečiama. Kartu su tandų nebuvimu, tai laikau didžiausiu nepatogumu tango turistui visoje Europoje.

Įdomu, kad dviejose milongose iš trijų buvo grojami pasodobliai (toks ispaniškas šokis, jis, beje, ir buvo šokamas kaip pasodoblis, o ne kaip tango imitacija), o taip pat kažkoks sambos ritmas, kurį kažkodėl vadino cumbia (tokia kolumbietiška muzika ir šokis). O El Conventiyo milongoje buvo šokama argentinietiška chacarera, ir, beje, gerai šokama. Tango elektronikos/alternatyvos neteko girdėti išviso. Šiaip muzika yra daugiausiai Aukso amžiaus, geriausia muzika buvo La Milonga Del Centro, sakyčiau tikrai puiki. Milongų groja nedaug, gerų milongos šokėjų irgi nedaug. Beje, kai kurie žmonės gana garsiai niūniuoja ir net švilpauja (!) melodiją bešokdami. Man tai pasirodė labai juokinga, bet matyt tokia yra Madrido tanguerų ypatybė, specialty, taip sakant :-))) Kita Madrido ypatybė, tai aktyvus vėduoklių naudojimas. Visi vyrai turi vėduoklę užpakalinėje kelnių kišenėje ir tarp šokių kartais pavėdina save ir partnerę. Labai praktiška.

Teko būti trijose milongose Cha-3, El Conventiyo ir La Milonga Del Centro. Visos buvo geros, bet pati geriausia yra paskutinioji, ją ypač rekomenduoju jei kam teks būti tuose kraštuose. Beje, mano vertinimas sutampa ir su vietinių žinovų vertinimu.

Taigi, Madridas pasirodė beesąs tikras tango miestas. Įspūdžiai iš Madrido nesulyginamai geresni nei, pavyzdžiui, įspūdžiai iš Berlyno, Kopenhagos ar Prahos ir gali būti lyginami nebent su Londonu ar Hamburgu. Jeigu planuojate būti ten, nepraleiskite progos aplankyti Madrido milongų - pačių buenosairiškiausių milongų Europoje :-)

Daugiau informacijos apie Madrido ir Ispanijos milongas galima rasti vietinės tango asociacijos puslapyje www.tangoneon.com

3 komentarai:

  1. Labai įdomu, vertinga informacija. Bet įdomu būtų ir Ramunės įspūdžius išgirsti. Smagu girdėti, kad prisišokote ir dar parodėt kitiems, iš kur tandos dygsta.

    Man paprastai po tokių kelionių į užsienius užeina tango abstinencija ir į mūsų brandžią mažą šeimyninę milonga kažkodėl eiti visai nesinori... Jums taip nebūna?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ramunė gal dar parašys, ji įspūdžių turi žymiai daugiau ir įdomesnių :-)
    O man po kelionių visai norisi grįžti į savo gimtą milongą. Bet čia moterų ir vyrų požiūriai gali skirtis :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Patiko man vieta apie niuniavima ir švilpavimą, nes ir pats, kai pradėjau mokytis šokti tango, nuolat niūniuodavau ir pastoviai sulaukdavau partnerės priekaštų, kad ji negirdi per mane muzikos:D:D bet, ačiū Dievui, to jau nebedarau ir leidžiu muzika megautis abiems;)Dėkoju už įspūdžius, taip ir keliauju pastaruoju metu, tai po Žnenevos milongas, tai po Madrido...
    Pagarbiai,
    Andrius

    AtsakytiPanaikinti