2009 m. rugsėjo 15 d., antradienis

Vietoj įvado

Viename pokalbyje su tango istoriku ir mokytoju, milonguero Rubenu Terbalca, dar vadinamu "Milonga", nesenai viešėjusiu Vilniuje, kalbėjomės apie tai, kas gi yra tango esmė, ko žmonės siekia (ar turėtų siekti) šokdami tango. Dar kitais žodžiais, kodėl yra šokamas tango. Rubenas įvardino tą esminę "substanciją" kaip tango feeling (tango jausmas) ir čia pat pridėjo, kad šitos sąvokos nukomunikuoti kitiems žmonėms yra tiesiog neįmanoma. Taigi, turime reikalą su sąvoka, apie kurią kalbėtis su žmonėmis, jos nepažįstančiais, yra tuščias reikalas. Nes neįmanoma paaiškinti.

Tai nestebina. Atsargiai miniu kitiems žmonėms tą faktą, kad mano hobis yra tango. Nes žinau, kad daugelis žmonių tokį pasakymą suprantą visiškai kitaip, nei aš norėčiau jiems pasakyti. Tai retai kada tampa įdomia pokalbio tema, kadangi daugelis žmonių vadovaujasi labai keistais stereotipais, kurie neleidžia užduoti klausimų "į temą" ir juolab suprasti atsakymų. Panašiai turėtų jaustis žmonės, giliai susipažinę su tokiais dalykais, kaip joga, rytų kovų menai ar religinė mistika, arba tokių ypatingų sričių specialistai, kaip šiuolaikinė matematika. Kaip ir tango, šitie dalykai yra girdėti kone kiekvienam. Tačiau komunikavimo barjeras yra pernelyg stiprus tam, kad tie lobiai taptų prieinami "plačiosioms liaudies masėms".

Bet iš tiesų tango nėra kažkas ezoteriško ir neprieinamo, atvirkščiai, tai yra visame pasaulyje garsi miesto liaudies tradicija (urban folk), turinti universalias bendražmogiškas prasmes, tai yra įdomus, gilus, estetiškas ir, svarbiausia, praktiškas dalykas, prieinamas kiekvienam besidominčiam žmogui. Tiesiog tokiam supratimui reikia laiko ir pastangų, ko normaliu atveju kaip tik ir trūksta. Juolab, kad mass-medijos kuriamas informacinis triukšmas ir masinė tango "gamyba" dažnai visiškai užgožia autentiškas tango prasmes, tą savotišką"reliktinį spinduliavimą", mus pasiekiantį iš XX a. pirmos pusės.

Šis blogas atsirado siekiant ramiai, be skubos pasidalinti patirtimis ir atradimais tame tango pasaulėlyje (labai globaliame, beje!). Suprantama, neapsiribojant vien tik tango tematika: pasilieku teisę rašyti apie ką tik noriu :)). Be to, kaip gerai, kad neprivalau įsipareigoti dėl kokio nors minčių nuoseklumo: juk galų gale tai tik blogas :-)

Taigi, šis blogas yra skirtas daugiausiai argentinos tango, bet ne tik. Jei skaitysite - džiaugsiuosi, jei turėsite pastabų, komentarų, kritikos, klausimų - stengsiuosi atsakyti.

Pagarbiai,
Evaldas

7 komentarai:

  1. Rašau pirmą komentarą. Kaip pasveikinimą naujam blogeriui :-) Sėkmės. Lauksiu naujų.

    R.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jau skaitau ir skaitysiu su malonumu. Ačiū, Evaldai;)
    Su didele pagarba,
    Andrius

    AtsakytiPanaikinti
  3. aciu, Andriau. Naujokui blogeriui demesys ypac svarbus :-))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveikinu, Evaldai, labai džiaugiuosi, kad turėsime dar vieną (ir gal ne paskutinį?) lietuvišką blogą! Ačiū už tai, kad nutarei skirti tam savo laiką - labai tikiuosi, kad čia rasiu ne tik Tavo minčių apie tango, bet ir įdomios vertingos informacijos apie tango muzikos istoriją, (nes ne visada į praktikas pavyksta nueiti)!? Linkiu sėkmės, ir nekantriai laukiu naujų postų!!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. nu tikrai nepaskutinį, dabar juk tokia mada :D
    Beje, kuris iš dviejų tavo tango blogų yra "tas pagrindinis" ?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ai, neklausk. Kol kas.
    Kol kas aš andr kanstrakšn ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveikinu ir AČIŪ už jau pateiktą informaciją. Labai įdomu skaityti ir nekantru laukti naujienų. Tad greičiau, Evaldai, į kelionę, į milongą... ir viską į šį blog'ą. O mes skaitom ir viską įrašom į savo atmintį:)Vida

    AtsakytiPanaikinti