2010 m. lapkričio 9 d., antradienis

Trys moterys

Šitą video paėmiau iš Tango Chamuyo blogo (žiūr. postą Copy My Style), kuris buvo pateiktas kartu su komentarais dėl moterų šokimo stiliaus. Tai įdomus blogas, rašomas amerikietės tango emigrantės, kuri jau daugiau kaip dešimtmetį "gyvena" Bs.As. milongose. Autorė Janis (Jantango - pseudonimas) stengiasi dokumentuoti ir pristatyti pasauliui Bs.As. milonguerų kultūrą jos autentiškame pavidale. YouTube galima rasti daugybė jos filmuotų filmuku su miloguerais (ieškoti YouTube pagal "Milongas and Milongueros of BsAs"). Manau ją pagrįstai galima laikyti viena iš BsAs tango ekspertų.

Šis video yra kelių moterų šokimo stilių montažas, kojų judesių perspektyvoje. Visos trys tangueros yra žavios, be to, kaip suprantu, laimėtojos kažkokio ten tango čempionato. Autorė pasinaudojo jomis pakomentuodama jų šokio techniką ir stilistiką, nurodydama trečią tanguerą, kaip BsAs tango elegancijos ir stilingumo pavyzdį.

Man pasidarė smalsu, o kaip gi mūsų šokėjai vilniečiai vertina tą moterų kojyčių dėliojimą, todėl impulso pagautas Vilniaus tango šokėjų Yahoo! grupėje paskelbiau balsavimą su klausimu "Kuris moters šokimo stilius jums gražiausias?" Atmetant samprotavimus apie tai, kas yra teisinga ar neteisinga, autentiška ar neautentiška ir t.t. Tegyvuoja paprastas praktinis požiūris! Kalbame apie grožį ir tiek. Tik pageidautina neužmiršti, kad kalbame apie socialinį, praktinį, normalų tango, ne apie profesionalų, sceninį, komercinį. Vienas su kitu negali ir neturi būti lyginami, nes jų tikslai yra visiškai skirtingi.

Jau vykstant balsavimui, pagalvojau, kad šis klausimas dėl grožio gali būti suprastas įvairiai, o atsakymų panagrinėjimas gali įdomiai atskleisti ne vien tik vyraujančius estetinius polinkius, tačiau ir labiau giluminius, antropologinius tango kultūros sluoksnius. Juolab kai pats pabandžiau pasirinkti favoritę iš trijų, kilo visokių minčių.

Bet pirmiausiai pafilosofuokime apie grožį ir jo reikšmę tango pasaulyje.

Visiems žinoma, kad "grožis", "skonis" ir pan. yra sąlyginės, besikeičiančios kategorijos, kurios keičiasi, priklausomai nuo.... neaišku nuo ko. Tačiau tango pasaulėlyje "gražumo" kategorija neabejotinai yra kažkaip susijusi su tuo, kaip vyrai (šiuo konkrečiu atveju) renkasi partnerę šokiui. Ir su tuo, ką moterys galvoja, apie tai, kokie yra jų - vyrų - pasirinkimo kriterijai. Kiekviena pusė samoningai ar nesamoningai stengiasi atspėti, ką galvoja kita pusė ir kažkaip tai pritaikyti savo tikslams (kas galėtų paneigti :)).

Vyriško elgesio stereotipai visiems žinomi: pastarieji yra "paprasti vaikinai", o moterys žino daugybę gudrybių kaip patraukti jų akį: drabužiai, makiažas, kūno kalba ir t.t. Tas neabejotinai veikia, kaip kasdieniame gyvenime, taip ir tango aplinkoje. Tačiau socialinio tango kultūroje yra vienas specifinis ir net paradoksalus dalykas: tango šokio metu partnerė/partneris išvis menkai matomi, nors jį/ją renkantis galima remtis tik tuo, ką mato akys (nekalbu apie "open embrace").

Taigi, prie ko čia tas grožis? Vistiek juk tų kojyčių nesimato!

Žinomas faktas, kad vyrams yra svarbu šalia savęs turėti gražią moterį ne vien tik sau, bet (ypač) kitiems! Tai tarytum pakelia vyro statusą aplinkinių akyse. Tuomet išties nesvarbu ar tu ją matai šokio metu, ar ne, svarbu kaip ji atrodo kitiems, t.y. tas kojyčių dėliojimas skirtas ne tau, Martynai!

Žinomas faktas, kad moterims svarbu gerai atrodyti. Žinau tą moterišką teoriją, kad moterys siekia gražiai atrodyti "šiaip" arba "kad gerai jaustusi" ir vyrai čia išvis ne prie ko (nevisai įtikinamai man ta teorija skamba :)))) Ne kartą esu girdėjęs ir naujokes, ir patyrusias šokėjas sakant, kad jos norėtų išmokti tas "pėdutes vartyti kaip štai ana šokėja". Žinoma, tam kad gerai jaustusi :)) Na gerai, ir šiek tiek, kad patrauktu vyrų akį...

Akivaizdu, kad tas "kojyčių dėliojimo klausimas" yra svarbus, tiek vyrams, tiek moterims. Nors patyrę šokėjai žino, kad jeigu tai svarbu, tai tik iš dalies: juk šokant tango yra žymiai svarbiau tai ką jauti, o ne tai ką mato aplinkiniai.

Tačiau čia slypi rimta praktinė problema vyrams: pagal vaizdą ne visada lengva nustatyti, kuri moteris šoka gerai, o kuri ne. Tą sakau iš savo patirties: esu apsirikęs daugybę kartų. Nemažai efektingų (ar gražių) šokėjų, taip pat ir pripažintų profesionalių, šoka visai neįdomiai ir net prastai, o kai kurios, atrodytų neišsiskiriančios - šoka fantastiškai. Nes socialinio šokimo kriterijai yra visai kiti, išoriškai nekrentantys į akį. Patikėkite, reikia būti labai patyrusiu, kad pagal šokimo vaizdą nustatytum šokimo kokybę (šokimo kokybę suprantu kaip jausmą, ir tik kaip jį). Vyrams tenka naudotis "empirine patirtimi" ir tam tikra "statistika".

Bet grįžkime prie balsavimo. Jau pati klausimo formuluotė yra svarbus dalykas. Palyginkite klausimus: (1) "kuri iš jų šoka gražiausiai?" su (2a) "su kuria norėtumėte pašokti?" (vyrams), (2b) "kurios vietoje norėtumėte atsidurti" (moterims). Pripažinkime, klausimai yra lyg ir apie tą patį, tačiau iš esmės skirtingi.

Apklausoje buvo pateiktas klausimas (1), o atsakymai tokie: 46% - pirmoji, 35% - antroji, 19% - trečioji. Kai kas pavadino tokius rezultatus "kurioziškais", nors iš tiesų juos galima buvo patikimai prognozuoti :))

Dominavo pasirinkimai Nr.1 ir Nr.2, už kuriuos prabalsavo 14 moterų ir 7 vyrai (81% visų balsavusių).
Įdomu, kad tanguerą Nr.3 kaip gražiausią pasirinko daugiau kaip trečdalis (4) iš 11 balsavusiu vyrų ir tik 1 iš 15 balsavusių moterų. Moterų tarpe Nr.1 ryškiai dominuoja, o Nr.3 yra ryški autsaiderė. O štai vyrų tarpe Nr.1 surinko tiek pat balsų, kiek ir Nr.3 !!!
Jaučiate skirtumą? Beje, tanguera Nr.3 yra ypatinga tuo, kad ji, berods, yra vyresnio amžiaus nei pirmos dvi. Galvoju, kad šis parametras buvo esminis vertinant ir jis svarbesnis moterims nei vyrams ("kurios vietoje norėtumete atsidurti?" :)).

Vieną išvadą galima padaryti iškart: vyrų ir moterų vertinimai skiriasi iš esmės! Nors tai lyg ir prieštarauja aukščiau išsakytam teiginiui, kad vieni prie kitų lyg ir turėtų taikytis. Įdomi painiava. Ar tik nėra taip, kad moterys galvoja, kad vyrai galvoja vienaip, o iš tiesų tie vyrai galvoja kiek kitaip?

Pasakysiu ką aš apie šias tris šokėjas galvoju ir pakomentuosiu ką apie tai galvoja Tango Chamuyo blogo autorė.

Negaliu įrodyti, kad nesu paveiktas jos nuomonės (kažkiek esu), tačiau vieną galiu pasakyti tvirtai: pirmąją tanguera išbraukiau iš sąrašo iš karto (tą mūsų moterų favoritę). Nes mano patirtis/statistika sako, kad taip plačiai ir perteklingai šokančios moterys socialiniame šokyje yra neįdomios nepriklausomai nuo gražumo, nes jų šokimas nėra muzikalus, tenka taikytis prie gausių neišprovokuotų "navarotų" (adornos) ir t.t. Tačiau to negali tiesiog suprasti iš pačio šokimo vaizdo. Čia Janis komentaras yra labai tikslus ir naudingas ateičiai: pirmoji tanguera šoka ant pirštų galiukų, o tai bloga technika bet kuriuo atveju. Moterims reiktų žinoti, kad šokimas nesiremiant kulnimis šokio metu dažniausiai yra gerai jaučiamas ir pasireiškia kaip kažkoks neaiškus tąsumas, trikdis, neleidžiantis muzikos interpretuoti taip, kaip ji to reikalauja.

Antroji tanguera atrodo puikiai, tas pėdučių vartymas yra išties labai patrauklus (kad ja kur, tą vyrišką prigimtį :)). Prisipažinsiu, kad tikrai nedrįsčiau suabejoti dėl jos šokimo kokybės. Bet, kaip jau sakiau, gana sunku sutapatinti vaizdą su kokybe, norėčiau išmokti. Čia Janis komentaras man pasirodė vertas dėmesio: Tanguera Nr.2 "has tension in her ankles and exaggerates every step". Išties, jei šokėja tiek daug dėmesio ir energijos skiria pėdų judesiams, klausimas, kas gi lieka partneriui ir muzikai? Juk tų pėdų partneris vistiek nemato... Reiks labiau stebėti ir susikurti savo nuomonę, koks jausmas šokant su tokio stiliaus šokėjomis.

Trečioji tanguera neabejotinai yra labai autentiška, labai elegantiška ir todėl jos šokis yra labai gražus. Negalėčiau pagrįsti techniniais terminais kodėl man taip atrodo, tačiau patirtis ir intuicija sako, kad toks šokimas ir yra to visur ieškomo plaukiančio lengvumo ir muzikalumo, t.y. tikros šokio kokybės šaltinis. Jokio pertekliaus, gryna muzika. Tikrai taip galvoju, nepriklausomai nuo blogo autorės.

Pabaigai klausimas: tai kaip gi su tuo grožiu? Mano patirtis tokia, kad vis daugiau įgijant patirties, gražumo samprata keičiasi. Kas anksčiau atrodė grožio viršūnė, dabar atrodo estetiškai tik su išlygomis. Pirmosios tangueros šokimas prieš kokus 3 metus man turbūt būtų atrodęs gražus, o dabar jis man toks neatrodo. Matyt perdaug prisižiūrėjau sceninių šokimų...

Antroji ir trečioji abi šoka gražiai, bet kiekviena skirtingai. Jei paklaustumėte, kuri atrodo įdomiausia kaip šokio partnerė, tai rinkčiausi trečiąją, tikrą milonguerą.

Bet tiesa ir tai, kad partneriai šokiui pasirenkami ne vien pagal kojas, toli gražu...

4 komentarai:

  1. Labai įdomu buvo skaityti. Tas saugus mokslinis stilius :) Nėr su kuo ir nesutikti, o idėju kabinančių pilna. Vis tik man labiausiai paskutinis sakinys patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  2. "tas saugus mokslinis stilius" hahaha:))) Good point, Marija!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai įdomu. Ek., ką jau padarysi, man tai gražu pažiūrėti kai pėdutės tempiamos :). Bet va susimasčiau, ar tikrai šokio metu labai galvojama apie pėdų darbą? Pradedantieji, manau, galvoja apie tai nuolat, o labiau patyrę, ko gero – ne, dažniausiai viskas išeina automatiškai, jeigu išmokai taip, o ne kitaip, tai vėliau laaaabai sunku kažką pakeisti :).

    AtsakytiPanaikinti
  4. ir man patinka pažiūrėti, Halina :)

    AtsakytiPanaikinti