2010 m. rugsėjo 6 d., pirmadienis

Apie tango ir "alternatyvą"

Alternatyva paprastai vadinama kažkas tokio, kas yra atvirkščias mainstream'ui, t.y. įprastinei, daugumai priimtinai kultūros formai. Alternatyva = modernu, maištinga (progresyvu?). Arba kitaip: alternatyvus kultūros reiškinys yra priešstata masiškai paplitusiam pasenusiam, atgyvenusiam (prastam?) skoniui.

Tango pasaulyje taip pat yra naudojama "alternatyvos" sąvoka, ypač kalbant apie muziką. Tik kokia keista prasme! Jeigu per milonga pagrojama kas nors iš The Beatles, Patricijos Kaas, Bregovičiaus, Bajofondo ar bet kokia kita nieko ar mažai ką bendro su tango turinti muzika, tai ji vadinama alternatyvia! Popsas (ir Co) yra alternatyva kažkam!!!???
Net bandoma įvesti terminą "alter-tango" ir juo vadinti ne-tango muziką, pagal kurią kažkas "šoka tango". Įdomų, o jeigu J.S.Bacho preliudiją C-dur iš Gerai Temperuoto Klavyro pagroti per milonga, tai ar ji irgi taptų "alternatyviu tango"?

Tiesa yra visai atvirkščia: tai tango su savo archaišku, dabar menkai suprantamu socialiniu turiniu ir 30-40-ųjų estetika yra alternatyva ir net underground-as šiuolaikinio postmodernaus triukšmo ir pop-kultūros atžvilgiu. Tai tango yra alternatyva, o ne atvirkščiai! Jau vien todėl, kad tango jau senai nebėra mainstream ir jau niekada nebebus. Taigi, jeigu norite būti alternatyviu, užsiimkite tango :-) Žinoma, aš kalbu apie tikrą tango, o ne apie tą, kurį matome scenoje ar per televizorių. O popsą vadinkime savo vardu: tai - popsas...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą